Lenthe Praktijk Zwolle



Internal Family Systems Therapie (IFS-therapie)

"Uiteindelijk zijn onze draken in ons leven, prinsessen die onze aandacht en liefde verdienen." (Rainer Maria Rilke)

Ken jij die kritische stemmen in je, of een deel die zin heeft in iets nieuws en een ander deel die er enorm tegen opziet. Ik ben van nature een vrij rustig persoon, maar met bepaalde spelen (zoals Catan) wordt er een zeer fanatiek deel in mij actief die heel strategisch is en wil winnen. En tijdens een lange wachtrij, kan er opeens een heel ongeduldig deel in mij wakker worden.

Internal Family Systems therapie (IFS-therapie) gaat ervan uit dat we allemaal delen hebben ieder met zijn/haar eigen kwaliteit en functie. Alle delen zijn welkom. Daarnaast heeft een ieder van ons een oorspronkelijk Zelf (je essentie).

IFS – je innerlijke familie - is in Amerika razend populair en krijgt binnen Europa en ook in Nederland steeds meer erkenning.

Het is een evidence based  psychotherapeutisch model ontwikkeld door Richard Schwartz in de jaren ’80 van de vorige eeuw. Het is een compleet model gericht op groei en heling van je innerlijk systeem.

Belangrijkste uitgangspunten van Internal Family Systems therapie (IFS-therapie):

  • Ieder mens bestaat uit verschillende delen of subpersonen, bijvoorbeeld je innerlijke criticus, de controleur, de pleaser, de perfectionist etc.
  • Elk deel of subpersoon heeft zijn eigen unieke gedachten, overtuigingen, emoties, gedragingen, energie etc.
  • Iedereen heeft een Zelf – je oorspronkelijkheid. Het Zelf is diegene die je in wezen bent. Zelfenergie brengen naar de delen, geeft ruimte in je innerlijk systeem.
  • Delen hebben een specifieke rol of taak. Soms is dat een reactie op moeilijkheden in het verleden en kunnen delen belast zijn met taken of doorgeschoten zijn. Hierdoor zijn delen van hun oorspronkelijke kwaliteit weggegaan.
  • Alle delen zijn welkom. Er zijn geen slechte delen. Ieder deel heeft een positieve intentie voor je innerlijk systeem. Sommige delen kunnen in hun gedrag destructief zijn voor je systeem (bijv. een deel dat teveel eet), maar hebben positieve intenties (bijv. het wil je beschermen tegen heftige en nare emoties).
  • Soms kunnen delen in moeilijke situaties met elkaar strijden over hoe jezelf te beschermen en onrust/stress veroorzaken in je systeem. Dit is bijv. de innerlijke strijd via dialogen in jou die op zo’n moment kan ontstaan.

Hoe werkt IFS-therapie?

Ik als (relatie)therapeut of supervisor volg jouw innerlijk systeem. Tijdens de eerste sessie wordt vaak je hele innerlijke systeem in kaart gebracht.

Tijdens de vervolgsessies wordt eerst de aandacht naar binnen gericht en gekeken welke delen op dit moment aanwezig in jou zijn en welk deel aandacht wil. Vervolgens gaan we dat deel beter leren kennen door stil te staan bij de rol en taak van dit deel. Als we dat deel beter in hun zorg en taak begrijpen, kun je ook vaak belemmerende overtuigingen of emoties loslaten. Gedurende het proces krijg je meer duidelijkheid hoe je innerlijk systeem met de delen werkt en komt er vaak ook meer compassie voor extremere delen in jou. Uiteindelijk zullen de delen die verbannen zijn uit je systeem ook meer naar voren komen en geïntegreerd worden in je systeem.

Ik streef ernaar om IFS in al mijn trajecten te integreren, omdat het een hele liefdevolle methode is die aansluit bij het innerlijk systeem van degene.

Bijvoorbeeld als iemand aangeeft in relatietherapie; ik ben woest op mijn partner. Dan geef ik het terug als: een deel van jou is woest op je partner. Dit geeft vaak ruimte van binnen en ook om het deel dat woest is beter te leren kennen. Ook stelt het de partner vaak in staat om langer aanwezig te zijn bij de ander en daarin nieuwsgierig te worden naar de ander zijn/haar woestheid.

IFS-therapie geeft meer ruimte en balans in je innerlijk systeem en kan voor diepe heling zorgen.

Als je meer wilt weten over IFS-therapie:

  • op youtube staan diverse filmpjes van Richard Schwartz waarin hij uitleg geeft over IFS of waar je hem aan het werk ziet.
  • Boek: Alle delen welkom (gericht op het individu)
  • Boek: Moedige liefde (gericht op de liefdesrelatie) – verschijnt binnenkort

Internal Family Systems (IFS) therapie

Internal Family Systems Therapie (IFS-therapie) Zwolle

Ontwerp en realisatie 038Design © 2024
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram